TANSSIHARJOITUKSIA, SARA HIRN

 

Lämmitysharjoitus

Tanssija voi liikkua vapaasti tilassa tai esimerkiksi tilan reunalta toiselle. Ryhmän ohjaaja tai liikkujat itse voivat antaa teemoja liikkeen laadulle, ja liikkujat toteuttavat teemoja vapaasti omalla tavallaan.

Esimerkkejä teemoista:

  • liiku kuin hidastetussa filmissä
  • liiku kuin olisit vedessä ja joudut työskentelemään veden vastusta vasten tai veden virtausta myötäillen
  • liiku kuin krokotiili jne.

Teemat voivat olla mielikuvia, tunteita, eläimiä tai mitä vain mitä voi ilmaista keholla. Osallistujien taitotasosta ja iästä riippuen tavat ilmaista voivat olla hyvinkin erilaisia. Tavoite on pyrkiä vapaaseen ilmaisuun eikä varsinaisesti kuvittaa kirjaimellisesti jotakin teemaa, esim. hevosta ei tarvitse esittää laukaten ja hirnumalla vaan kokeilemalla, miten muuten hevosen olemusta ja liikettä voisi tulkita.

Myös musiikin avulla voi hakea muutosta liikkeen laatuun. Soita musiikkia laajasti mm. eri genreistä ja tempoista, hiljaisuudessa ja anna liikkujien tulkita musiikkia vapaasti.

 

Kalaparvi

Liikutaan rykelmänä tilassa. Ryhmän kärki, etummaisena oleva henkilö, aloittaa liikkumaan haluamallaan tavalla rauhallisesti, jotta muut ryhmän jäsenet voivat seurata liikettä. Kun liikkujien rintamasuunta muuttuu, vaihtuu joukon johtaja eli henkilö, kuka päättää liikkumisen tavan tai sen, kuka on sillä hetkellä rykelmän eturintaman kärjessä. Kaikki mukautuvat mahdollisimman nopeasti muutokseen. Liikkumisen tapa on yhteinen.

Yhtä liiketapaa kannattaa tehdä ainakin 10 sekuntia kerrallaan ilman mitään muutoksia, jotta kaikki ehtivät mukaan. Myös yhteinen rytmi on tärkeää. Mihinkään ei ole kiire. Ryhmän muotoa ja osallistujien paikkoja kannattaa ja saa muuttaa joko harjoituksen aikana tai muokata muotoa ja aloittaa uudestaan.

 

Tasoharjoitus

Ohjaaja antaa ohjeita eri tasoista liikkua: pystytaso, keskitaso (polvet koukussa), kyykky ja lattiataso. Lisäksi voi antaa ohjeita liikkua esimerkiksi tilan päästä päähän niin, että:

  • jalkapohjat ja kämmenet saavat osua lattiaan
  • jalkapohjat, kämmenet ja polvet saavat osua lattiaan
  • pää, hartiat, kämmenet ja jalkapohjat saavat osua lattiaan jne.